Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Catedrala „Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae”

Este cel mai vechi lăcaş de cult ortodox din Moineşti, care a trecut prin mai multe faze de construcţie. În anul 1980, în incinta edificiului religios, s-au găsit rămăşiţe umane, aceasta ilustrând dovada existenţei unui mic cimitir înainte de anul 1500.
În primele secole după pătrunderea creştinismului în Moldova, pe locul unde este în prezent biserica Sfântul Nicolae, s-a înfiinţat o sihăstrie sătească (un schit de călugări pustnici care sihăstreau în pădurile din imprejurimi). Călugării au construit o mică biserică din lemn cu hramul Sfântul Nicoloae.

În zilele de duminică şi sărbători, pustnicii veneau la acest schit, îşi mărturiseau gândurile, ascultau Sfânta Liturghie şi se împărtăşeau cu sfintele taine, apoi se retrăgeau iar la locurile lor de linişte pentru post şi rugăciune. Acest schit oficia şi toate serviciile religioase pentru locuitorii izolaţi din imprejurimi şi a celor din cătunele şi satele Văsieşti, Urmeniş (Hangani), Pârâul, Dealu Mare, Lucăceşti, Valea Arinilor, Rusăeşti şi altele.

Dacă prima construcţie a bisericii a fost în totalitate din lemn, treptat, aceasta a fost înlocuită cu o lucrare din piatră, apoi din cărămidă. Actualul edificiu a fost ridicat în 1998 ce are în componenţa lui o navă centrală, două nave laterale, un pronas cu lăţimea de 11,32 m, un naos al cărei cupolă măsoara 21,50 m şi un turn înalt de 28,6 m.

Catapeteasma este alcătuită din lemn de tei, iar stilul în care a fost realizată este cel brâncovenesc. Lucrările pentru biserică au continuat şi după 2002, 6 ani mai târziu realizându-se la intrare icoana Sfântului Ierarh Nicolae în mozaic. În momentul de față, se desfășoară lucrări de pictură din nou, tehnica fresco.

Ultima actualizare: 13:46 | 6.09.2024

Sari la conținut