Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Dan Cristea

Dan Cristea (n. 16 decembrie 1951, Moinești, Bacău, România) este informatician, matematician, cercetător, profesor universitar și scriitor român, formator și specialist în lingvistică computațională. Este inițiatorul secției de masterat în Lingvistică Computațională din cadrul Facultății de Informatică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Principalele sale domenii de expertiză sunt: procesarea limbajului natural, structura discursului, parsarea de discurs, rezoluția anaforei, lexicografie computațională, aplicații și resurse pentru prelucrarea limbajului natural. A efectuat numeroase studii si cercetări, însumând peste 200 lucrări și rapoarte științifice în țară și străinătate și 8 cărți. Este conducător de doctorat în domeniul Informatică din anul 2001 și coordonator a numeroase contracte de cercetare în domeniul Lingvisticii Computaționale. În 2009 a debutat și în beletristică, primind premiul de debut al Editurii Cartea Românească pentru romanul de ficțiune “Scaune de pluș”. Este unul dintre principalii exponenți în jurul cărora s-a format comunitatea românească de Lingvistică Computațională, fiind fondatorul grupului NLP-Group de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași ce cuprinde peste 30 de cercetători activi și a seriei de școli de vară Eurolan ce a atras peste 500 de studenți și cercetători în cele 12 ediții care s-au derulat până în prezent. Este, de asemenea, unul dintre inițiatorii Consorțiului de Informatizare pentru Limba Română – ConsILR.

Studii
A obținut diploma de inginer în specialitatea Calculatoare, la Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, secția Calculatoare, în 1975. A urmat cursurile Facultății de Matematică, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe care a absolvit-o, cu diplomă de matematician, în 1981. În 1994, a obținut diploma de doctor inginer în specialitatea Calculatoare din partea Universității Politehnica București, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Ultima actualizare: 13:26 | 10.06.2024

Sari la conținut