Muzee și colecții publice
Galerile de artă Geneza, MansArta, Centrul Cultural găzduiesc vernisaje de pictură, sculptură şi au menirea de a întregi oferta culturală a municipiului.
Colecția de ex-libris-uri dedicată lui Tristan Tzara şi mişcării DADA de la Biblioteca Municipală este una reprezentativă cu lucrări aparținând unor autori din țară și din străinătate.
Colecția de etnografie, folclor și meșteșuguri/tradiții de la Biblioteca Municipală este una reprezentativă pentru întreaga zonă și va constitui nucleul viitoarei colecții din cadrul proiectului muzeului de patrimoniu al municipiului Moinești (Solicitare de analiză a potenţialului turistic al Municipiului Moineşti, jud. Bacău, 2017).
Colecția de fotografie artistică intitulată „Datini și tradiții ancestrale” de la Biblioteca Municipală reprezintă lucrări de artă fotografică aparținând artistului Ioan Viorel Cojan – membru al Asociației Internaționale a Fotografilor profesioniști, vicepreședinte al Uniunii Artisticilor Plastici Bacău, laureat al numeroase premii la nivel mondial. Respectiva colecție concretizează cercetarea datinilor și tradițiilor sărbătorilor de iarnă de către autor pe parcursul anilor 1976 – 2011, cele mai bune fotografii surprinse la aceste evenimente din Dărmănești, Dofteana, Asău, Moinești, etc. sunt expuse în Galeria de artă Etaj I din cadrul Bibliotecii municipale Moinești (Solicitare de analiză a potenţialului turistic al Municipiului Moineşti, jud. Bacău, 2017).
Colecția Teodor Vladimir Pandele de la Biblioteca Municipală de aparate și aparatură foto clasice, constituită în memoria celui care a fost un artist și un profesor inimos; domnia sa a fost membru al Uniunii Artiștilor Fotografi din România, pedagog și colecționar renumit – în cadrul colecției există, de asemenea, albume de fotografii, înscrisuri, planuri pentru lecții tematice de predare a artei fotografice, filme și diapozitive pe peliculă (Solicitare de analiză a potenţialului turistic al Municipiului Moineşti, jud. Bacău, 2017).
Colecția de carte, casete video, CD-uri și DVD-uri în limba franceză de la Biblioteca Municipală (peste 3000 de exemplare) constituită la Biblioteca municipală în cadrul unui program de colaborare interinstituțională cu Biblioteca franceză „Freres Goncourt” din Libourne (Solicitare de analiză a potenţialului turistic al Municipiului Moineşti, jud. Bacău, 2017).
Colecția de fotografii de epocă „Moineștiul de altădată” de la Biblioteca Municipală având ca tematică istoria municipiului Moinești – reprezintă încununarea eforturilor a numeroși colecționari care le-au donat municipalității; întreaga colecție este salvată pe format digital, lucru care a constituit un factor benefic, deoarece o parte a fotografiilor/dagherotipurilor originiale nu mai există fizic, ci doar în această formă arhivată; multe dintre aceste imagini sunt expuse și constituie, din anul 2011, o expoziție permanentă în holul central al Primăriei municipiului Moinești; în anii 2012 – 2013 aceste expoziții i-au fost adăugate noi exponate reprezentând reproduceri digitale ale unor fotografii de epocă cu tematica istoria exploatării petrolului pe aceste meleaguri; de asemenea, în cadrul expoziției există și o ediție bilingvă româno – engleză a unei cronici a exploatării aurului negru – document care a necesitat o cercetare laborioasă de-a lungul mai multor ani și care atestă începuturile istoriei exploatării petrolului din România la Moinești. Cronica are ca punct de plecare un document din anul 1440 – un act de donație a boierului Fane Porcul către
Mănăstirea Bistrița: „Dau întru folosință pentru vecie Lacu’ păcurii ….” (Solicitare de analiză a potenţialului turistic al Municipiului Moineşti, jud. Bacău, 2017).