Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Parcuri

  Parcul Băi reprezintă pentru municipiul Moineşti cea mai renumită şi cea mai importantă zonă verde amenajată, aceasta lăudându-se cu o istorie de aproximativ 160 ani, grație descoperirii, în acest perimetru, a izvoarelor cu apă minerală. Suprafaţa parcului este de 33,75 ha, distanţa dintre extremităţile sale geografice de pe axa NE-SV fiind de 1350 m, iar lăţimea maximă ( axa NV-SE) de 335 metri.  Acest spațiu verde reprezintă un loc prielnic pentru plimbări, practicarea de sporturi, jocuri, odihnă în aer liber grație microclimatului ozonat, florei existente (salcâmii care au o vârstă de peste 100 ani, mesteceni, arini, brazi, ulmi) și a amenajărilor realizate printr-un proiect demarat cu fonduri europene, în valoare de aproximativ un milion de euro. În această oază răcoroasă de verdeață, temperatura pe timpul verii este cu 4-5 grade Celsius mai mică decât în restul orașului.

 Parcul Orizont se află pe versantul nordic al dealului Osoiu și reprezintă unul dintre spațiile verzi cu cele mai bune puncte de belvedere asupra oraşului şi a împrejurimilor; este dotat cu alei din plăci de piatră, bănci de ședere, locuri de joacă pentru copii, zonă special amenajată pentru picnic ce cuprinde 7 foișoare dotate cu bănci de ședere, 3 grătare, un pavilion hexagonal din lemn dotat cu bănci de ședere și un grătar central, 20 locuri de parcare; mai nou, aici există o investiție privată – o unitate de alimentație.

 Parcul DADA – Tema parcului central este reprezentată de curentul dadaist, acesta bucurându-se de o reconfigurare geometrică și arhitecturală a spaţiului.
Un proiect de reamenajare peisagistică a zonei a fost implementat aici în vara anului 2007 cu o finanțare din partea concernului OMV Petrom. Sculptura emblematică pentru mişcarea avangardistă Foarfeca DADA (autor Marius Leonte) şi de puntea de lemn peste bazine) către gazonul şi liniile curbe dinspre Casa Căsătoriilor.
Pe lângă „Foarfeca DADA”, Parcul deține Sculptura emblematică pentru mişcarea avangardistă Grifonul (autor Marius Leonte) și Sculptura emblematică pentru mişcarea avangardistă Sufletul lui Tristan Tzara (autor Marius Leonte – București).

 Parcul „Tei” cu o suprafață de 0,44 ha, dispune de locuri de joacă pentru copii, un ansamblu statuar si Monumentul dedicat eroilor din Primul Război Mondial;

 Parcul Pădurea de Pini se află în cadrul singurei arii protejate din municipiu a cărei suprafață măsoară 15 hectare, reprezentând o plantaţie realizată de Societatea petrolieră Steaua Română în anul 1930, cu scopul de a evita producerea alunecărilor de teren din zonă, fiind, de asemenea, unica rezervaţie naturală de pini negri din judeţ şi una dintre puţinele de acest gen din România şi din Europa. Amplasat pe versantul sud-estic al Dealului Osoiu, parcul dispune de alei amenajate din piatră cubică, poteci prin pădurea de pini, 2 foișoare și numeroase spații pentru ședere și picnic.

 

Ultima actualizare: 11:06 | 11.10.2024

Sari la conținut